ΤΑ ΜΥΣΤΙΚΑ ΤΗΣ ΝΟΙΚΟΚΥΡΑΣ

 

Μυστικά για την κουζίνα, μυστικά για το μπάνιο, μυστικά για τη ντουλάπα. Μυστικά για όλο το σπίτι και για κάθε νοικοκυρά. Αυτό το άρθρο, βάλτε το στα αγαπημένα. Θα σας χρειαστεί πολλές φορές.

 

 

1. Για να  αντιμετωπίσετε τις δυσάρεστες μυρωδιές στο ψυγείο, τοποθετήστε ενα κομμάτι κιμωλία στο μεσαίο ράφι, και κοντά στην πλάτη του ψυγείου. Φροντίστε να αλλάζετε την κιμωλία κάθε δυο εβδομάδες. Εναλλακτικά μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ελληνικό καφέ ή μαγειρική σόδα. Χρησιμοποιήστε ένα χάρτινο σακουλάκι με καφέ ή ενα μεγάλο ανοιχτό κουτί με μαγειρική σόδα.



2. Για να απομακρύνετε τα άλατα απο τον βραστήρα σας γεμίστε τον με νερό και ξύδι σε ίση ποσότητα. Ανάψτε τον βραστήρα και μόλις κλείσει αυτόματα αφήστε τον όλη τη νύχτα. Την επόμενη μέρα αδειάστε το μίγμα και ξεπλύνετε τον βραστήρα. Γεμίστε τον με νερό και αφήστε το να βράσει. Ξεπλύνετε και ο βραστήρας είναι έτοιμος για χρήση.

3. Για να απαλλαγείτε απο τα καμένα λίπη απο τα τηγάνια και τις κατσαρόλες, γεμίστε τα σκέυη με νερό και διαλύστε μέσα τους 4-5 αναβράζοντα δισκία για τον πονοκέφαλο. Μετά απο μια ώρα πλύνετε το σκέυος.

4. Για προστασία του πλυντηρίου απο άλατα, ανα τακτά χρονικά διαστήματα λειτουργείτε το πλυντήριο άδειο τοποθετώντας μαγειρική σόδα στη θήκη του απορρυπαντικού.

5. Για να διατηρήσετε ζωηρό το χρώμα των πολύχρωμων πετσετων σας, στο πρώτο τους πλύσιμο προσθέστε μια κούπα αλάτι στο νερό. Τα χρώματα θα παραμείνουν ζωντανά για περισσότερο χρόνο.

6. Το τάλκ είναι αποτελεσματικό όπλο για λιπαρούς λεκέδες καθώς απορροφάει το μεγαλύτερο μέρος υος, το αλάτι αντιμετωπίζει τους λεκέδες απο κρασί, και το γάλα είναι αποτελεσματικό για λεκέδες απο μελάνι.

7. Για πιο εύκολο σιδέρωμα τοποθετήστε αλουμινόχαρτο κάτω απο το κάλλυμα της σιδερώστρας.

8. Αν οι βαλίτσες σας μένουν αχρησιμοποίητες για καιρό και μυρίζουν κλεισούρα ανοίξτε τις λίγες μέρες πριν τις χρησιμοποιήσετε, τοποθετήστε στο εσωτερικό της καθεμίας 2-3 κύβους ζάχαρη, και κλείστε τις ξανά. Όταν τις ανοίξετε οι δυσάρεστες μυρωδιές θα έχουν εξαφανιστεί.

9. Για να μυρίζει όμορφα το σπίτι σας ποτίστε ένα κομμάτι βαμβάκι με άρωμα της αρεσκείας σας και κρύψτε το βαμβάκι κοντά στο σώμα του καλοριφέρ σας. Ανανεώνετε το άρωμα κάθε δυο με τρεις μέρες

10. Για να αντιμετωπίσετε τις μυρωδιές απο τσιγάρο, τοποθετήστε πάνω στο καλοριφέρ ενα μικρό μπολ με νερό και ξύδι. Το ξύδι εξουδετερώνει την τσιγαρίλα. Εναλλακτικά μπορείτε να ανάψετε κεριά. Η φλόγα του κεριού εξαφανίζει τη μυρωδιά του τσιγάρου.

11. Αν μετά τη μαγειρική τα χέρια σας μυρίζουν κρεμμύδι ή σκόρδο, πάρτε μια κουταλιά ελληνικό καφέ και τρίψτε καλά τα χέρια σας.

12. Χρησιμοποιήστε μερικές σταγόνες λεμονιού και τρίψτε με χαρτοπετσέτα το γυάλινο σας τραπέζι για να το κάνετε να αστράφτει.

13. Αν το πάτωμα σας τρίζει βάλτε λίγο ταλκ ανάμεσα στα ξύλα που έχουν ξεχωρίσει.

14. Για να δώσετε ζωντάνια στη φωτιά του τζακιού που σβήνει πετάξτε μια χούφτα χοντρό αλάτι στη φωτιά. ΜΕ ΠΡΟΣΟΧΗ, οι φλόγες θα τιναχτούν.

15. Για να καταπολεμήσετε τη μούχλα στα πλακάκια του μπάνιου ποτίστε ένα βαμβάκι με χλωρίνη και αφήστε το πάνω στο σημείο που υπάρχει η μούχλα.

16. Αν έχετε συρόμενες πόρτες στο μπάνιο σας και βαρεθήκατε να τις καθαρίζετε από τα άλατα του νερού, περάστε τες με ένα μαλακό πανί, ποτισμένο με baby oil. Θα γλυτώσετε από τους λεκέδες τουλάχιστον επί αρκετούς μήνες. Νερό, σαπούνι και όλα τα υπόλοιπα θα στραγγίζουν στη μπανιέρα σας, αφήνοντας τη τζαμαρία της πόρτας καθαρή.

17.Για να εξαφανισετε τα άλατα από το τηλέφωνο του ντους , αφήστε το σε ένα μπολ με ξύδι μια ολόκληρη μέρα .

18. Αν η ατμόσφαιρα στην τουαλέτα δεν είναι και τόσο ευχάριστη , διώξτε κάθε δυσάρεστη μυρωδιά , κλείνοντας την πόρτα , ανάβοντας ένα σπίρτο ή δύο , αν ο χώρος είναι μεγάλος , και αφήνοντας το να καεί.
ipop.gr

19. Γδαρμένα παπούτσια

Αν έχετε γδάρει τα μαύρα σας παπούτσια, ζωντανέψτε τα περνώντας εκείνο το σημείο, με μαρκαδόρο μαύρου χρώματος.

20. Πορσελάνινα είδη 

Μπορούμε να καθαρίσουμε τα πορσελάνινα μόνο είδη του μπάνιου από τα άλατα, χρησιμοποιώντας το καθαριστικό του φούρνου. Ψεκάζουμε,  αφήνουμε 2΄ και ξεπλένουμε με άφθονο νερό.

21. Φορμάϊκα

Αν έχετε στο σπίτι επιφάνειες από φορμάϊκα, θα τις κάνετε να γυαλίσουν, αν, τις περάσετε με ένα πανί που θα έχετε βρέξει με ξύδι.

22. Λεκές από τσάϊ

Για να βγάλουμε λεκέδες από τσάι σε μεταξωτό ύφασμα, διαλύουμε ένα κρόκο αυγού σε χλιαρό νερό και τρίβουμε με αυτό το ύφασμα, στο σημείο του λεκέ. Ξεβγάζουμε πολύ καλά το ρούχο με άφθονο νερό και πλένουμε κανονικά. Για πιο επίμονο λεκέ χρησιμοποιούμε γλυκερίνη διαλυμένη σε νερό.

23. Ρολό κουζίνας

Όταν τελειώσει  το ρολό κουζίνας, το αλουμινόχαρτο, η διάφανη μεμβράνη, δεν πετάμε  τον χαρτονένιο κύλινδρο, αλλά τον φυλάμε να τυλίξουμε ένα τραπεζομάντιλο για να μην κάνει τσακίσεις.

24. Ξυλινες επιφάνειες

Για να γυαλίσουν οι ξύλινες επιφάνειες του σπιτιού, πόρτες, παράθυρα, κάσες κλπ, κάνετε ένα μίγμα από 1 φλιτζ. λάδι, 2 φλιτζ. άσπρο ξύδι, 4 φλιτζ. χλιαρό νερό, βουτάτε ένα πανί, το στύβετε καλά και περνάτε τις επιφάνειες. Τέλος, σκουπίζετε με στεγνό μαλακό πανί.

25 . Με ηλεκτρική σκούπα

Αν θέλετε να μοσχομυρίζει το σπίτι σας, κάθε φορά που σκουπίζετε με την ηλεκτρική σκούπα, βάζετε στη σακούλα μια μπάλα βαμβάκι, ποτισμένο με αιθέρια έλαια.

26. ΕΡΓΟΧΕΙΡΑ

Αν έχουμε στα εργόχειρά μας, κάποιο κομμάτι πλεγμένο με βελονάκι σε μπεζ χρώμα και από τα πλυσίματα έχει ανοίξει το χρώμα, θα το επαναφέρουμε στο αρχικό του χρώμα αν, το βουτήξουμε για λίγο σε μαύρο τσάι.

27. ΜΥΡΜΗΓΚΙΑ

Αν στο σπίτι μας κυκλοφορούν μυρμήγκια, σφουγγαρίζουμε τα πατώματα και τα μέρη που συχνάζουν, με νερό και αλάτι. Θα φύγουν γρήγορα.

28. Ρούχα στη βαλίτσα

Για να μην τσαλακώνονται τα ρούχα στη βαλίτσα, βάζουμε ριζόχαρτο στα μανίκια και τους ώμους των σακακιών και των φορεμάτων και κάνουμε ρολό τις φούστες.

29. Λεκές από μελάνι

 Ο λεκές από μελάνι  στα δερμάτινα, φεύγει εύκολα, αν τρίψουμε αμέσως το σημείο,  μ’ ένα πανάκι βουτηγμένο σε γάλα.

30. Ανοξείδωτος νεροχύτης

 Γα να λάμπει σαν καινούργιος ο ανοξείδωτος νεροχύτης μας, τον τρίβουμε καλά με ξύδι.

31. Για το σίδερο

 Για να καθαρίσουμε την πλάκα του σίδερου, σιδερώνουμε ένα κομμάτι χαρτί επάνω στο οποίο έχουμε σκορπίσει λίγο αλάτι.

32. Καινούργια παπούτσια

Για να μην γλιστράνε τα καινούργια παπούτσια που τα φοράμε για πρώτη φορά, τρίβουμε τις σόλες  με πατάτα κομμένη στη μέση.

33. Ανοξείδωτα σκεύη

 Για να διατηρήσουμε τα ανοξείδωτα σκεύη γυαλιστερά, μετά το κανονικό πλύσιμο, τα τρίβουμε με μισό λεμόνι.

34. Λουλούδια

Αν προσθέσουμε στο βάζο με λουλούδια, μισή ασπιρίνη, θα διατηρηθούν καλύτερα.

35. Το σιφόνι του νεροχύτη

Αν μυρίζει άσχημα το σιφόνι του νεροχύτη, ρίχνουμε 2 κουταλιές μαγειρική σόδα σε σκόνη, αφήνουμε να περάσουν κανά δύο λεπτά και ανοίγουμε τη βρύση να τρέξει με ορμή και για αρκετή ώρα. Αν χρειαστεί το επαναλαμβάνετε.

36. Λεκές από γράσο

Για λεκέ από γράσο, καλύπτουμε το λεκέ μα ταλκ, τ’ αφήνουμε 3΄ και βουρτσίζουμε δυνατά, πλένουμε το ρούχο στην πιο δυνατή επιτρεπτή θερμοκρασία και αν το ύφασμα είναι άσπρο βαμβακερό, το τρίβουμε με βενζίνη για αναπτήρες και πλένουμε με ζεστό νερό και απορρυπαντικό, αν είναι μάλλινο τρίβουμε το λεκέ με  ύφασμα ποτισμένο με νέφτι και πλένουμε με υγρό απορρυπαντικό.

37. Λεκές από νερό

Λεκέδες από νερό, που έχουν στεγνώσει στα ξύλινα έπιπλα , μπορούν ν’ αφαιρεθούν αν, τους πασπαλίσουμε με στάχτη και τους τρίψουμε με φελλό, ή αν χρησιμοποιήσουμε διάλυμα από οδοντόκρεμα και μαγειρική σόδα.-

38. Σημάδια από σκουριά


Τα σημάδια από σκουριά, αφαιρούνται δύσκολα και η χρήση λευκαντικού αντενδείκνυται, γιατί θα τα κάνει μόνιμα. Οι μικροί λεκέδες όμως, μπορούν ν’ αφαιρεθούν με την χρησιμοποίηση αντισκοριακού ή με συνεχείς προσπάθειες με χυμό λεμονιού και αλάτι, χωρίς ν’ αφήνουμε να στεγνώνει το ύφασμα ενδιάμεσα Την διαδικασία θα ολοκληρώσει ένα καλό ξέβγαλμα.

39. Καλάθια

 Τα καλάθια που μας στέλνουν στις γιορτές δώρο, δεν τα πετάμε, αλλά μπορούμε να βάλουμε παιχνίδια,  το εργόχειρό μας, τα καλλυντικά μας, τα περιοδικά μας, τις πετσέτες και πολλά άλλα πράγματα.

40. Ρετσίνι

Αν πιάσουμε ρετσίνι και κολλάνε τα χέρια μας, τα καθαρίζουμε με καθαρό οινόπνευμα, ή με λίγο λάδι.

41. Σιδέρωμα

 Για να μειώσουμε κατά πολύ το χρόνο σιδερώματος, πρέπει να απλώνουμε με προσοχή τα ρούχα και να τα διπλώνουμε καλά μόλις τα μαζεύουμε, ή μόλις τα βγάλουμε από το στεγνωτήριο. Για να διευκολύνουμε  και την τακτοποίηση μετά το σίδερο στη θέση τους  τα σιδερωμένα, τα σιδερώνουμε πάντα κατά είδος.


42. Σιδέρωμα πουκάμισου

Σιδερώνοντας ένα πουκάμισο, το σίδερο ξεφεύγει και γίνετε μια τσάκιση εκεί που δεν πρέπει. Υπάρχει τρόπος να το διορθώσουμε αν, διαλύσουμε μια ασπιρίνη  σε λίγο νερό, βρέξουμε τη λάθος τσάκιση με το μείγμα, σκεπάσουμε με πανί και πατήσουμε με πολύ ζεστό σίδερο το σημείο που θέλουμε να διορθώσουμε.

43. Φερμουάρ

Αν το φερμουάρ του τζιν σκαλώνει, το περνάμε μ’ ένα κομμάτι πράσινο σαπούνι.


44. Φύλλα φίκου

Για να καθαρίσουμε τα φύλλα του φίκου, ή άλλων φυτών εσωτερικού χώρου, ρίχνουμε λίγες σταγόνες γλυκερίνη σ’ ένα μάλλινο πανί και περνάμε προσεχτικά τα πράσινα φύλλα, από τη γυαλιστερή μεριά τους.


45. Λεκές από αίμα

Ο λεκές από αίμα, χρειάζεται άμεση αντιμετώπιση. Αφήνουμε λίγο κρύο νερό να τρέξει επάνω του και στη συνέχεια βουτάμε για 15΄ σε διάλυμα από 4 φλιτζ. χλιαρό νερό, 1/2 κουταλάκι υγρό απορρυπαντικό πιάτων και μια κουταλιά αμμωνία. Τρίβουμε ελαφρά από την πίσω μεριά τον λεκέ ,ξεβγάζουμε και πλένουμε κανονικά το ύφασμα.


46. Κουτάκια από φιλμς

Φυλάξτε τα κουτάκια από φιλμς. Αντί να κουβαλάτε στα ταξίδια σας όλο το μπουκάλι με το γαλάκτωμα ή την κρέμα προσώπου, που πιάνουν χώρο στη βαλίτσα σας, γεμίστε τα κουτάκια με την ποσότητα που θέλετε.


47. Λεκές από κέτσαπ

Για να καθαρίσουμε ένα λεκέ από κέτσαπ στο χαλί ή τη μοκέτα, αφαιρούμε προσεκτικά την περισσότερη μ’ ένα χαρτί, τρίβουμε μ’ ένα πανί νοτισμένο σε γλυκερίνη, μετά τρίβουμε με σφουγγάρι νοτισμένο σε ζεστό νερό, προσέχοντας την γύρω περιοχή που δεν έχει λερωθεί, να μην βραχεί.

48. Άσπρες κάλτσες

Τις  άσπρες  κάλτσες, που δεν καθαρίζουν ούτε στο πλυντήριο, τις βράζετε για λίγα λεπτά σε νερό με λεμόνι.


49. Όπλα για τους λεκέδες.

ΤΑΛΚ αν καλύψετε ένα λεκέ με ταλκ, θ’ απορροφήσει το μεγαλύτερο μέρος του.
ΑΛΑΤΙ αφαιρεί τους λεκέδες από κρασί
ΓΑΛΑ το φοβούνται όλοι οι λεκέδες από μελάνι.


50. Ασημένια κοσμήματα

Τα ασημένια κοσμήματα, τα καθαρίζουμε με οδοντόκρεμα και μια οδοντόβουρτσα, ή τα βράζουμε σε μίγμα από 1 κούπα νερό, 1 κουταλιά σόδα, 1 κουταλιά αλάτι και λίγο αλουμινόχαρτο για 2-3΄.


51. Αντί ναφθαλίνης

Για ν’ αποφύγετε την ναφθαλίνη, βάλτε στις τσέπες των ρούχων σας, κομμάτια γαρύφαλλο (μοσχοκάρφι ).


52. Τασάκι

Ρίχνουμε στο τασάκι λίγη βανίλια σε σκόνη και κάθε φορά που θα σβήνουμε το τσιγάρο μας θα μυρίζει βανίλια, εξουδετερώνοντας την τσιγαρίλα.


53. Λεκές από γρασίδι

Αν έχουμε λεκέ από γρασίδι, τον τρίβουμε μαλακά με άσπρο οινόπνευμα, ξεπλένουμε καλά με κρύο νερό και μετά πλένουμε κανονικά. Αν δεν καθαρίσει, το μουλιάζουμε σε κρύο νερό και μετά το πλένουμε με χλιαρό νερό και υγρό απορρυπαντικό. Ξεπλένουμε με κρύο νερό, στο οποίο ,  θα βάλουμε λίγο οξυζενέ και ξεπλένουμε ξανά με κρύο νερό και λίγο ξύδι.                                        


54. Άλατα στο σίδερο

Τα άλατα από το νερό, βουλώνουν τις τρύπες στο σίδερο ατμού. Γεμίζουμε με μίγμα από μισό νερό και μισό ξύδι,  βάζουμε το σίδερο όρθιο και ρυθμίζουμε τον διακόπτη στον ατμό, μετά από 5΄το βγάζουμε.-b από την πρίζα ,το αφήνουμε να κρυώσει και το αδειάζουμε.


55. Δυσάρεστες οσμές

Για να φύγουν οι δυσάρεστες οσμές από ένα δωμάτιο, βάζουμε μια κατσαρόλα με βραστό ξύδι στο κέντρο του δωματίου και εξουδετερώνουμε τις οσμές.


56. Ασπρόρουχα

Ένα καλό λευκαντικό για τ’ ασπρόρουχα, είναι, μια λεκάνη με βραστό νερό και φετάκια λεμονιού.


57. Τσίμπημα μέλισσας
Το κρεμμύδι βοηθάει και στα τσιμπήματα της μέλισσας, αφού βγάλουμε πρώτα το κεντρί.         
                                     

58. Μπρούτζινα

Ένας πρωτότυπος τρόπος για να γυαλίσουμε τα μπρούτζινα είναι, να απλώσουμε επάνω γιαούρτι για λίγο, το ξεπλένουμε καλά, και τα σκουπίζουμε καλά τρίβοντάς τα με μαλακό πανί.      


59. Τσίμπημα κουνουπιού

Ο ερεθισμός και η φαγούρα από τσιμπήματα  κουνουπιών και άλλων εντόμων, ανακουφίζετε, αν βάλουμε στο μέρος που υπάρχει ερεθισμός, λίγο κομμένο ξερό κρεμμύδι.  

60. Μπότες

Για να μένουν οι μπότες όρθιες τοποθετούμε στην καθεμιά, από δύο περιοδικά, τυλιγμένα σε ρολό.


61. Μυρωδάτα ρούχα

Για να μοσχοβολάνε τα ρούχα μας , κάθε φορά που βάζουμε πλυντήριο, ρίχνουμε μερικές σταγόνες άρωμα ή κολόνια μαζί με το μαλακτικό. 


62. Ασημικά

Για να διατηρήσω τ΄ ασημικά σαν καινούργια, τα τρίβω με μαλακό στεγνό πανί και λίγη ζάχαρη και μετά τα πλένω και τα σκουπίζω.


63. Λεκές λάσπης

Αν λερώσουμε τα ρούχα μας με λάσπη, αφήνουμε το λεκέ να στεγνώσει καλά, τρίβουμε τη λάσπη να φύγει και πλένουμε τα ρούχα στην υψηλότερη επιτρεπτή θερμοκρασία.


64. Φύλαξη μπογιάς

Αν θέλουμε να φυλάξουμε ένα μισογεμάτο κουτί μπογιά, κλείνουμε πολύ καλά το καπάκι και το γυρίζουμε ανάποδα, ώστε η πέτσα που θα σχηματιστεί, να είναι στο κάτω μέρος.


65. Καθαρισμα πινέλου

Για να καθαρίσουμε καλά ένα πινέλο μετά το βάψιμο, χωρίς να λερώσουμε τα χέρια μας και χωρίς να καταναλώσουμε πολύ διαλυτικό, γεμίζουμε ένα σακουλάκι με διαλυτικό  και βάζουμε μέσα το πινέλο και το κουνάμε πολύ καλά.


66. Κεριά

Για να αφαιρέσουμε τα κεριά από τα κηροπήγια, χωρίς να προκαλέσουμε ζημιά, τα βουτάμε σε λεκάνη με καυτό νερό για λίγη ώρα.


67. Μυρμήγκια σε γλάστρες

 Αν στις γλάστρες έχουν μαζευτεί μυρμήγκια, φτιάχνουμε αφέψημα από δυόσμο και όταν κρυώσει, ποτίζουμε τις γλάστρες.
   
 68. Άτονο μαύρο

Αν έχει ατονήσει το χρώμα στα μαύρα μας ρούχα, για να ζωηρέψει, βάζουμε στο πλυντήριο στον κύκλο ξεπλύματος, 2 κούπες δυνατό μαύρο τσάι                           


69. Βαλίτσες

Λίγες μέρες πριν  χρησιμοποιήσουμε τις βαλίτσες μας, βάζουμε στο εσωτερικό τους 2-3 κύβους ζάχαρη, τις ξανακλείνουμε και θα φύγει η υγρασία  και οι οσμές.

70. Άνοιγμα τρύπας

  Για να κάνουμε μια τρύπα χωρίς σκόνη και χωρίς να μας έρθει η σκόνη στα μάτια, τρυπάμε ένα πλαστικό καπάκι στο κέντρο και περνάμε στη τρύπα το τρυπάνι και ανοίγουμε την τρύπα.


71. Βουλωμένοι σωλήνες

Για να ξεβουλώσετε τους σωλήνες, ρίχνετε ½ κούπα σόδα μαγειρική και 1 κούπα ξύδι, τ’ αφήνετε 10΄ και αδειάζετε μια κατσαρόλα βραστό νερό.


72. Μαξιλαροθήκες

Τις φθαρμένες μαξιλαροθήκες, τις χρησιμοποιούμε για να βάζουμε μέσα ρούχα ευαίσθητα ή μάλλινα πουλόβερ, πριν τα βάλουμε στο πλυντήριο, καθώς και να φυλάξουμε τσάντες που δεν χρησιμοποιούμε.


73. Λουλούδια

Αν τα λουλούδια  μας έχουν κοντό κοτσάνι, πριν τα βάλουμε στο βάζο, καρφώνουμε σε κάθε κοτσάνι ένα ξυλάκι για σουβλάκια.                                                              


74. Γυαλάδα στα ρούχα

Τα ρούχα μας έχουν γυαλάδα; Τα τρίβουμε υπομονετικά με ελαφρόπετρα στεγνή και στη συνέχεια τα σιδερώνουμε βάζοντας επάνω βρεγμένο πανί.


75. Ασημένια

Για να κάνουμε τ’ασημένια ν’ αστράφτουν, ανακατεύουμε θρυμματισμένη κιμωλία και 2 κουταλιές οινόπνευμα καθαρό, αλείφουμε τ’ ασημικά και μετά ξεβγάζουμε.

76. Λεκές λαδομπογιάς

Για να καθαρίσουμε ένα λεκέ από λαδομπογιά σε ύφασμα, τον τρίβουμε με καθαρό οινόπνευμα. Αν ο λεκές είναι σε πλακάκια, με ασετόν και μετά και στις δύο περιπτώσεις, ξεπλένουμε με καθαρό νερό.                                                             


77. Κουρασμένα μάτια

 Μπορούμε να ξεκουράσουμε τα μάτια μας από καπνούς και το ξενύχτι, αν βάλουμε κομπρέσες από κρύο τσάι

78. Μικρές συσκευασίες

Εάν έχουμε σαμπουάν ή κρέμες σε μικρές συσκευασίες, που μας δίνουν δωρεάν δείγματα, είναι χρήσιμα για τα ταξίδια μας.                                     


79. Για ξεχείλωμα ρούχων

Για να μην ξεχειλώνουν τα ρούχα σας, μην τα κρεμάτε σε απλώστρα, αλλά, τ’ απλώνετε σε επίπεδη επιφάνεια, επάνω σε πετσέτα.


80. Στενά παπούτσια

Τα στενά παπούτσια, θ’ ανοίξουν αν, τα φορέσουμε με βρεγμένες κάλτσες, ή βάλουμε μέσα βρεγμένες εφημερίδες για αρκετές ώρες.      


 81. Λεκές από χυμό

Οι λεκέδες από χυμούς φρούτων, βγαίνουν αν, πλύνετε το ύφασμα στην ενδεδειγμένη θερμοκρασία, το στεγνώσετε με απορροφητικό πανί, το πλύνετε σε διάλυμα αμμωνίας και μετά ξυδιού, το στεγνώσετε όπως πριν και τέλος το ξεβγάλετε με νερό και το στεγνώσετε καλά.                                                                    
82. Έπιπλα καρυδιάς

Το τραπέζι από καρυδιά, θα γυαλίσει και θα ανανεωθεί, αν το περάσουμε μ’ ένα πανί βρεγμένο με γάλα και μετά το τρίψουμε με μαλακό πανί.    


83. Κουμπιά

Για να στερεώσουμε τα κουμπιά στα ρούχα, περνάμε ένα στρώμα άχρωμου βερνικιού, ανάμεσα στο κουμπί και το ύφασμα.  
                    
84. Νερολεκέδες

Για να βγάλουμε νερολεκέδες από τα έπιπλα, χρησιμοποιούμε μείγμα από οδοντόκρεμα  και μαγειρική σόδα.

85. Αγκώνες

Αν οι αγκώνες σας είναι σκληροί, τους αλείφετε με λοσιόν που θα φτιάξετε από 2 κουταλιές μέλι, 2 κουταλιές ελαιόλαδο και χυμό μισού λεμονιού.

 86. Λεκές από κραγιόν

  Λεκέδες από κραγιόν, βγαίνουν αν, τρίψουμε  το λεκέ με άσπρο οινόπνευμα και τον  βρέξουμε με υγρό απορρυπαντικό και μετά πλύνουμε το ύφασμα κανονικά. Αν χρειαστεί, προσθέτουμε λίγες σταγόνες αμμωνία και το ξεπλένουμε με άφθονο νερό.

 87. Μάλλινα

Αν πλένουμε τα μάλλινα στο πλυντήριο, δεν βάζουμε ποτέ πάνω από τρία κομμάτια κάθε φορά, γιατί τρίβονται μεταξύ τους.

88. Βελούδινα έπιπλα

Αν τα βελούδινα έπιπλά μας λεκιάσουν, πασπαλίζουμε με ψιλό αλάτι και μετά από λίγα λεπτά, βουρτσίζουμε καλά.

89. Λαδιές

Οι λαδιές στα μπλουζάκια των παιδιών και όχι μόνο, βγαίνουν, αν πριν το πλύσιμο, τρίψουμε τη λαδιά με απορρυπαντικό πιάτων.

90. Σκεύη από ασήμι

 Τα σκεύη από ασήμι, τα καθαρίζουμε με διάλυμα από μαγειρική σόδα και νερό.

 91. Κιτρινίλα στα ρούχα

Για να φύγει η κιτρινίλα από τα ρούχα, τα πλένουμε, τα στεγνώνουμε και τα βουτάμε σε 5 λίτρα νερό, όπου έχουμε διαλύσει 5 κουταλιές οξυζενέ 120 .

 92. Ναφθαλίνη

Αν χρησιμοποιούμε ναφθαλίνη στα χαλιά, δεν τα τυλίγουμε πολύ σφιχτά, για να μη μείνουν σημάδια από τους σβώλους.                                

  93. Λεκές από στυλό

Για λεκέ από στυλό διαρκείας σε βαμβακερό ύφασμα, βάζουμε ένα κομμάτι βαμβάκι κάτω από τον λεκέ στην ανάποδη του υφάσματος και τρίβουμε μ’ ένα άλλο κομμάτι βαμβάκι, βουτηγμένο σε γάλα.                                  

 94. Λεκές από μελάνι

Αν έχουμε λεκέ από πένα (μελάνι) σε άσπρο ύφασμα, μουλιάζουμε το ύφασμα για λίγο, σε χλιαρό νερό με χλωρίνη και μετά ξεπλένουμε καλά.
Αν το ύφασμα είναι χρωματιστό, το μουλιάζουμε πολλές ώρες σε χλιαρό γάλα και ξεπλένουμε με νερό και λεμόνι.
Αν το ύφασμα είναι συνθτικό, τρίβουμε το λεκέ με λεμονόκουπα.

 95. Μπουφάν

Όταν πλένουμε μπουφάν με πούπουλα στο πλυντήριο, βάζουμε μέσα μια μπάλα του τένις.                                    
 96. Κάψιμο ήλιου

Αν μας κάψει ο ήλιος, βάζουμε επάνω φέτα ντομάτας, μετά το ξεπλένουμε με άφθονο κρύο νερό, εκτός αν υπάρχουν φουσκάλες, οπότε απαγορεύετε.

 97. Ποτό στο χαλί

Αν χυθεί κάποιο ποτό στο χαλί, το καλύπτουμε με ένα στρώμα αλατιού για αρκετή ώρα και μετά το σκουπίζουμε με ην ηλεκτρική σκούπα.

 98. Μυρωδιά καπνού

Για να εξαφανίσουμε την μυρωδιά του καπνού από τα ρούχα, τα περνάμε με βούρτσα  βουτηγμένη σε διάλυμα από 1 κουταλάκι αμμωνία, σε 1 λίτρο νερό.

 99. Πετσέτες μπάνιου

Για να μείνουν οι πετσέτες του μπάνιου αφράτες, στο ξέπλυμα βάζουμε 1 κούπα λευκό ξύδι.

100. Παπούτσια

Αν μυρίζουν τα παπούτσια, βάζουμε μέσα μαγειρική σόδα, την αφήνουμε 12 ώρες, την τινάζουμε και τα φοράμε.

 101. Λεκές μπύρας

Αν το ποτήρι της μπύρας άφησε λεκέ στο ξύλο, διαλύουμε σε χλιαρό νερό αμμωνία και βρέχουμε ένα πανάκι ή σφουγγαράκι και ταμπονάρουμε τον λεκέ. Αν η μπύρα λέκιασε ρούχο, ή τραπεζομάντιλο,  α) σο άσπρο βαμβακερό, βουτάμε το λερωμένο σημείο σε νερό με χλωρίνη, 1 δόση χλωρίνη, 13 δόσεις νερό, το αφήνουμε 10΄και μετά το μουλιάζουμε σε νερό που έχει λίγες σταγόνες αμμωνία, β) στα χρωματιστά, αν δεν ξεβάφει, το  βουτάμε σε μια δόση οξυζενέ, 10 δόσεις νερό και λίγες σταγόνες αμμωνία για 10΄.

 102. Μυρωδιά νεροχύτη

Για ν’ αποφύγουμε τις δυσάρεστες μυρωδιές στο νεροχύτη, ρίχνουμε στο σιφόνι κάθε τόσο, αλατόνερο με μεγάλη αναλογία αλατιού.

103. Παλιές οδοντόβουρτσες

Με τις παλιές οδοντόβουρτσες, καθαρίζουμε, τα σκαλίσματα στα έπιπλά μας, τους αρμούς στα πλακάκια, γύρω από τα κουμπιά και τους διακόπτες των στερεοφωνικών και των τηλεχειριστηρίων, τις τρύπες του τρίφτη.

104. Φλιτζάνι καφέ

Αν τα φλιτζάνια του καφέ ή του τσαγιού, έχουν ποτίσει με χρώμα, καθαρίζουν τρίβοντάς τα με λίγο αλάτι.

 105. Τσίχλες

Τις τσίχλες, όταν κολλάνε στα μαλλιά των παιδιών ή όπου αλλού έχουν κολλήσει, τις τρίβουμε με λίγο λάδι για λίγο και θα βγούν.

 106. Λεκές ιδρώτα

Λεκέδες από ιδρώτα βγαίνουν, αν τους μουλιάσουμε σε ζεστό νερό με 8 κουταλιές αλάτι.

107. Μυρωδιά τσιγάρου

Αν σας ενοχλεί η μυρωδιά από τα τσιγάρα μέσα στο σπίτι, βάζετε μέσα στο τασάκι κανέλλα σκόνη και την ανάβετε.      
 108. Κόκα κόλα

Αν έχει μείνει στο κουτί ή το ποτήρι, κόκα κόλα, το αδειάζουμε στη λεκάνη της τουαλέτας και αμέσως, χωρίς τρίψιμο, καθαρίζει τέλεια.    

 109. Μάλλινα

Όταν μπαίνει το μάλλινο στο πλυντήριο, το βάζουμε σε μια λεκάνη με πολύ νερό και μαλακτικό μαλλιών, τ’ αφήνουμε αρκετές ώρες το βγάζουμε, το τραβάμε να φτιάξει, το ξεπλένουμε καλά, και τ’ απλώνουμε.  

110. Βελόνες ραψίματος

Για να μη μαγκώνουνο οι βελόνες ραψίματος, παίρνουμε ένα κομμάτι σύρμα κουζίνας, το τυλίγουμε με πανί, και εκεί επάνω καρφιτσώνουμε τις βελόνες.

111. Ρούχα βισκόζ

Όταν τα ρούχα από βισκόζ είναι τσαλακωμένα και δεν θέλουμε να τα σιδερώσουμε, ή δεν μπορούμε, τα ψεκάζουμε στα επίμαχα σημεία με νερό,  τα κρεμάμε σε κρεμάστρα, μέσα στο δωμάτιο  και σε  ½ ώρα θα είναι έτοιμα.

112. Λεκές από μαγιονέζα
Με απορρυπαντικό και καθαρό οινόπνευμα, καθαρίζουν οι λεκέδες από μαγιονέζα ή μουστάρδα.

 113. Λεκές από μπύρα

Με απορρυπαντικό και καθαρή βενζίνη, βγαίνουν οι λεκέδες από μπύρα, αίμα και χρωματιστούς μαρκαδόρους.

114. Ετικέτες

Για να αφαιρέσουμε εύκολα ετικέτες από βάζα ή χαλκομανίες από πλακάκια, βρέχουμε καλά με λευκό ξύδι, αφήνουμε να μουλιάσουν καλά και κατόπιν ξεκολλάμε.                                         

115. Βάζο

Αν το βάζο μας είναι διάφανο, βάζουμε στον πυθμένα του ένα στρώμα από κοχύλια, πετραδάκια, άμμο, έτσι τα λουλούδια στέκονται καλύτερα και δίνουμε μια καλοκαιρινή νότα στο σπίτι και ευχάριστη.     
        116. Φρεσκάρισμα χαλιού

Μια απλή λύση για το φρεσκάρισμα του χαλιού, είναι ο καθαρισμός του με λευκό ξύδι και νερό (ένα μέρος ξύδι λευκό προς τρία μέρη νερό ). Το ξύδι είναι κατάλληλο για την συντήρηση του χαλιού, για την αντιμετώπιση τοπικών λεκέδων και το αναζωογονεί.                          

117. Βραστήρας

Για να καθαρίσουμε τον βραστήρα από τα άλατα, τον γεμίζουμε με μείγμα από ίση ποσότητα νερό και ξύδι, τον βάζουμε  σε λειτουργία και μετά τον αφήνουμε όλη νύχτα και το πρωί το αδειάζουμε και πλένουμε καλά, τον γεμίζουμε με σκέτο καθαρό νερό, τον βάζουμε σε λειτουργία, αδειάζουμε το νερό και είναι έτοιμος.   

118. Κουρτίνες

Όταν οι κουρτίνες κατά το τράβηγμα κολλάνε, περνάμε την βέργα με απλό σαπούνι.

 119. Λεκές από κρασί

Τον λεκέ από κρασί, τον αντιμετωπίζουμε γρήγορα, ποτέ με ζεστό νερό, για να μη γίνει ανεξίτηλος, τον σκεπάζουμε με πολύ αλάτι, ν’ απορροφήσει το κρασί, το αφαιρούμε μ’ ένα υγρό πανί, το μουλιάζουμε ½ ώρα σε κρύο νερό και μετά το πλένουμε κανονικά.

120. Λεκές από άρωμα

Οι λεκέδες από άρωμα στα ρούχα, καθαρίζουν, αν τους τρίψουμε με γλυκερίνη και τους ξεβγάλουμε καλά.

121. Λεκές από κερί

Λεκέδες από κερί; Αφήστε το κερί να κρυώσει, ή κάντε το εσείς μ’ ένα παγάκι,.Αφαιρείτε όσο κερί μπορείτε με μια σπάτουλα και το άλλο, βάζοντας στο κερί ένα λευκό χαρτί, το οποίο περνάτε με ζεστό σίδερο, μετακινώντας κάθε φορά το χαρτί, μέχρι να φύγει ό λεκές τελείως Μετά πλένετε το ύφασμα κανονικά                                                                                 

122. Λεκάνη τουαλέτας

Αν η λεκάνη της τουαλέτας, έχει κίτρινους λεκέδες, ή πουρί, ρίχνουμε το βράδυ λευκό ξύδι και την επομένη μια κατσαρόλα καυτό νερό   

123. Μπρούτζινα

Για τα μπρούτζινα, μπορούμε να φτιάξουμε αυτοσχέδιο καθαριστικό, με ένα μέρος αμμωνία, ένα μέρος δυνατό ξύδι, ένα μέρος νερό, τρίβουμε δυνατά μ ένα σφουγγάρι και γυαλίζουμε με μαλακό πανί    

124. Μυρωδιά τσιγάρου

Αν σας ενοχλεί η μυρωδιά από τα τσιγάρα στο σπίτι, βάλτε λίγη κανέλλα σε σκόνη στο τασάκι και ανάψτε την. Σε πολύ λίγο, το σπίτι θα ευωδιάσει

125. Οθόνη τηλεόρασης

 Για να καθαρίσουμε την οθόνη της τηλεόρασης, ή γυάλινες επιφάνειες, ρίχνουμε σε ζεστό νερό μια σταγόνα μαλακτικό ρούχων και περνάμε την επιφάνεια που θέλουμε, εξουδετερώνοντας τον στατικό ηλεκτρισμό.  

126. Πλακάκια

Τα ταλαιπωρημένα πλακάκια, κουζίνας και μπάνιου, καθαρίζουν με λίγη αμμωνία στο νερό σφουγγαρίσματος                                                                                       
127. Λάδι στα ρούχα

Αν λερώσει ένα ρούχο με λάδι, ρίχνουμε αλάτι στον λεκέ, το αφήνουμε ½ ώρα και μετά το πλένουμε απαλά, για καλλίτερα αποτελέσματα

128. Ντουλάπια κουζίνας

Αν τα ντουλάπια της κουζίνας σας μυρίζουν κλεισούρα, βράστε ΄να φλιτζάνι φρέσκο γάλα και βάλτε το στο χαμηλότερο ράφι του ντουλαπιού. Κλείστε καλά την πόρτα . Όταν κρυώσει  και ανοίξετε την πόρτα θα διαπιστώσετε ότι η μυρωδιά έχει εξαφανιστεί. 

129. Λάστιχα ηλεκτρικών συσκευών

Για να μην φθείρονται τα λάστιχα των ηλεκτρικών συσκευών στις πόρτες, τα περνάμε με βαζελίνη

130. Λεκές ιδρώτα

Για να καθαρίσετε ρούχα λεκιασμένα από ιδρώτα, τα τρίβετε με μείγμα αραιωμένου ξυδιού, ή αραιωμένο νερό με χυμό λεμονιού.

131. Λάδια στο χαλί

Για να αφαιρέσετε λάδια από το χαλί σας, ρίξτε μαγειρική σόδα, αφήστε την μια μέρα και καθαρίζετε με ηλεκτρική σκούπα. 

132. Φερμουάρ

Αν σας κόλλησε το φερμουάρ, ψεκάστε το κολλημένο φερμουάρ με αφρό ξυρίσματος.    

133. Λεκές από κραγιόν

Λεκέδες από κραγιόν, εξαφανίζονται, αν τους τρίψουμε μ’ ένα βαμβάκι βρεγμένο σε αιθέρα.

134. Πόρτα που κολλάει

Αν η πόρτα σας κολλάει και δεν ανοιγοκλείνει, τοποθετείστε ένα κομμάτι γυαλόχαρτο από κάτω της και ανοιγοκλείστε την πολλές φορές μέχρι που να μην βρίσκει.

 πηγή : glykyvrastos




Σχόλια