Παρασκευή, 27 Φεβρουαρίου 2015

ΓΝΩΡΙΣΤΕ ΤΑ ΠΑΧΥΦΥΤΑ
Τα παχύφυτα είναι φυτά με ιδιαίτερη εμφάνιση και χαρακτηριστικά. Το πιο σημαντικό, όμως, είναι ότι οι απαιτήσεις τους σε νερό είναι περιορισμένες και έχουν τη δυνατότητα να επιβιώνουν μόνα τους σε μεγάλες περιόδους ξηρασίας και κάτω από έντονη ηλιοφάνεια.


 Βρίσκονται στις περισσότερες περιοχές του πλανήτη και αναπτύσσονται σε πολύ διαφορετικές μεταξύ τους συνθήκες. Είναι φυτά που έχουν τη δυνατότητα να αποθηκεύουν μεγάλες ποσότητες νερού στους ιστούς τους, καθώς τα περισσότερα είδη τους αναπτύσσονται σε περιοχές με έντονη ξηρασία. Ένα σημαντικό χαρακτηριστικό τους είναι ότι προσαρμόζονται σε τελείως διαφορετικές συνθήκες από αυτές του τόπου καταγωγής τους. Δεν χρειάζονται ιδιαίτερη φροντίδα ή προστασία, γι’ αυτό και είναι από τα είδη που χρησιμοποιούνται στις «πράσινες» ταράτσες.


 Μπορείτε να παράγετε παχύφυτα από σπόρο ή μοσχεύματα ή να προμηθευτείτε έτοιμα φυτά. Η καλλιέργειά τους δεν είναι δύσκολη, αρκεί να γνωρίζετε κάποιους βασικούς κανόνες: 

• Αρχικά θα χρειαστείτε ένα καλό μείγμα χώματος με πολύ καλή στράγγιση και πλούσιο σε οργανική ουσία. Στο εμπόριο θα βρείτε έτοιμα κατάλληλα μείγματα, αν όμως θελήσετε να το φτιάξετε μόνοι σας, ανακατέψτε ένα μέρος τύρφης, ένα μέρος άμμου και ένα μέρος κηπευτικού χώματος.
• Αν βάλετε τα φυτά σε γλάστρες, φροντίστε να παρέχουν πολύ καλή στράγγιση.
  Η μεταφύτευση των παχύφυτων γίνεται μόνο όταν κρίνεται απαραίτητο. Καλό είναι να γίνεται νωρίς την άνοιξη και να αποφεύγεται το πότισμα για δέκα ημέρες περίπου, μέχρι το φυτό να αρχίσει να αναπτύσσει ρίζες.
  Η λίπανση των κάκτων και των παχύφυτων μπορεί να γίνεται 2-3 φορές το χρόνο με υγρό λίπασμα, το οποίο καλό είναι να έχετε αραιώσει αρκετά.
Τα παχύφυτα θα πρέπει να τοποθετούνται σε σημεία με αρκετό ήλιο. Σε εσωτερικούς χώρους, θα πρέπει να τοποθετούνται σε σημεία με αρκετό φυσικό φωτισμό και καλό αερισμό, ενώ στους εξωτερικούς χώρους καλό είναι να επιλέξετε σημεία προστατευμένα από το πολύ κρύο και τη βροχή.
Τα παχύφυτα είναι ανθεκτικά σε προσβολές και έντομα. 


Πόσο νερό χρειάζονται;
Η καλύτερη μέθοδος για να ξέρετε πόσο συχνά θα ποτίζετε αυτά τα φυτά είναι να τα παρατηρείτε για να καταλάβετε τις ανάγκες τους. Την περίοδο της ανάπτυξής τους, άνοιξη και καλοκαίρι, πρέπει να ποτίζετε περίπου μία φορά την εβδομάδα αν τα φυτά βρίσκονται σε εξωτερικό χώρο και περίπου μία φορά στις δέκα ημέρες αν βρίσκονται μέσα στο σπίτι.
Προτιμότερο είναι να τα ποτίζετε νωρίς το πρωί και να αποφεύγετε τις ημέρες με κρύο ή βροχή. Το πότισμα θα πρέπει να είναι πλούσιο, αλλά προσέξτε να μην καταβρέχετε το φυτό.
Τα συχνά και μικρά ποτίσματα δημιουργούν προβλήματα στα παχύφυτα , γιατί δεν τους επιτρέπουν να αναπτύξουν βαθύ ριζικό σύστημα.
Πολύ σημαντικό για την εξέλιξη των φυτών είναι να μην αφήνετε να λιμνάζει νερό στο πιατάκι της γλάστρας τους.
Το χειμώνα αποφύγετε τα ποτίσματα, εκτός αν έχετε είδη που αναπτύσσονται τότε.
Καλό είναι, πάντως, να έχετε στο μυαλό σας ότι είναι προτιμότερο τα παχύφυτα να μείνουν χωρίς νερό παρά να ποτιστούν περισσότερο από ό,τι χρειάζονται.

Διακοσμητική πρόταση
Φυτέψτε παχύφυτα σε φαρδιά ποτήρια ή βάζα από γλυκά. Τοποθετήστε στον πάτο του βάζου γύρω στα 3 εκ. λεπτό χαλίκι. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και χαλίκι σε διαφορετικά χρώματα για πιο εντυπωσιακό αποτέλεσμα. Από πάνω τοποθετήστε μια στρώση άμμου και μετά ρίξτε περίπου 5 εκ. χώμα εμπλουτισμένο με τύρφη. Στη συνέχεια, φυτέψτε το είδος του παχύφυτου που επιθυμείτε και είναι κατάλληλο για το μέγεθος του δοχείου που διαλέξατε και προσθέστε επιφανειακά λίγη ακόμα άμμο. Μην ξεχνάτε ότι το πότισμα σε αυτά τα φυτοδοχεία πρέπει να είναι πολύ αραιό, αφού δεν υπάρχουν τρύπες για αποστράγγιση.Δείτε περισσότερα :
70 ΙΔΕΕΣ ΓΙΑ ΣΥΝΘΕΣΕΙΣ ΜΕ ΠΑΧΥΦΥΤΑ
ΙΔΕΕΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΗΠΟ

ΠΗΓΗ: http://www.vita.gr/legacy/article/9822/kaktoi-kai-paxyfyta-gia-ameleis-khpoyroys/


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου

Newsletter