Παρασκευή, 27 Φεβρουαρίου 2015

ΟΔΗΓΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΕΧΝΙΚΗ DECOUPAGE

Ντεκουπάζ (decoupage) είναι η ενσωμάτωση ενός χάρτινου μοτίβου σε μια επιφάνεια.


Χαρτιά

Χαρτοπετσέτα: είναι το δυσκολότερο χαρτί γιατί ξεχειλώνει (κάνει ζάρες). Αφαιρούμε τα λευκά φύλλα και χρησιμοποιούμε μόνον το τυπωμένο. Είναι απαραίτητο η επιφάνεια να είναι λευκή. Επειδή είναι λεπτή και διαποτίζεται μπορούμε να περάσουμε την κόλλα από πάνω με πινέλο σιγά σιγά και από το κέντρο προς τις άκρες. Για να αποφύγουμε τις ζάρες περνάμε την επιφάνεια με κόλλα ή βερνίκι νερού, αφήνουμε να στεγνώσει, εφαρμόζουμε την χαρτοπετσέτα, σκεπάζουμε με αντικολλητικό χαρτί ψησίματος (προσοχή μόνον αυτό της κουζίνας, οτιδήποτε άλλο θα κολλήσει) και σιδερώνουμε. Ίσως χρειαστεί να το επαναλάβουμε όταν βερνικώσουμε αν δημιουργηθούν ζάρες. 

Ριζόχαρτο: είναι λεπτό χαρτί διάφανο, σκίζεται με το χέρι, αφήνουμε περιθώριο γύρω από το μοτίβο που με το κόλλημα δεν φαίνεται. Απαιτείται λευκή επιφάνεια και κολλάμε όπως την χαρτοπετσέτα. (Είδη χόμπι)
 

Χαρτί με ίνες: είναι χαρτί στιβαρό, δεν ζαρώνει, εφαρμόζεται και αυτό σε λευκή επιφάνεια αλλά πριν το εφαρμόσουμε περνάμε το σημείο με κόλλα. (Είδη χόμπι)

Χαρτί ντεκουπάζ: είναι χαρτί σκληρό αδιαφανές και συνήθως κόβουμε το μοτίβο περιμετρικά με ψαλιδάκι όταν μας επιτρέπει το σχέδιο. Σε αντίθετη περίπτωση σκίζουμε με το χέρι αφήνοντας περιθώριο γύρω από το μοτίβο ανάλογα με το πόσο κοντά είναι τυπωμένα τα μοτίβα και την τεχνική που θα εφαρμόσουμε στο αντικείμενο. Υπάρχουν βέβαια και αυτοκόλλητα μοτίβα. Τότε τα πράγματα είναι εύκολα. (Είδη χόμπι)


Χαρτί transfer: είναι χαρτί αυτοκόλλητο. Το βρίσκουμε σαν σάντουιτς ανάμεσα σε άλλα δυο χαρτιά. (Είδη χόμπι)
Χαρτιά διάφορα: δηλ. χαρτί από περιοδικό, κόλλα περιτυλίγματος και διάφορα αδιαφανή χαρτιά λεπτά. Αν θέλουμε να χρησιμοποιήσουμε κάποιο παχύτερο χαρτί τότε το μουλιάζουμε από την πίσω πλευρά και τρίβουμε με τα δάχτυλά μας ώστε αφαιρώντας χαρτί να λεπτύνει. Σε παχύτερα γενικά χαρτιά το βρέξιμο είναι απαραίτητο για να μαλακώσουν και να στρώνονται ευκολότερα στην επιφάνεια αφού έχουμε περάσει πρώτα κόλλα.
Σκίζουμε τα χαρτιά με το χέρι για να έχουμε καλή ενσωμάτωση, αν κόψουμε με το ψαλίδι όσο και να προσπαθήσουμε τα όρια θα είναι ορατά.
Πατάμε το μοτίβο με νωπό βετέξ ή σφουγγαράκι για να φύγει ο αέρας και να εξουδετερωθούν οι ζάρες.

Κόλλες

Υπάρχουν αρκετές έτοιμες κόλλες decoupage στην αγορά αλλά και με άλλες κόλλες οικονομικές κάνουμε εξ ίσου καλά την δουλειά μας.
· Ξυλόκολλα κρυσταλλιζέ αραιωμένη με νερό. (2 μέρη κόλλα 1 νερό)
· Κόλλα Durostick ή UHU. Είναι αδιάβροχες ξυλόκολλες και τις βρίσκουμε σε στενόμακρα πλαστικά μπουκάλια όπως την κέτσαπ σε συσκευασία 500ml. Είναι οι κόλλες που χρησιμοποιώ. Την Durostick θα την βρούμε σε χρωματοπωλείο και την UHU στα Lidl. H UHU είναι ελαφρώς πιο ρευστή. Τις αραιώνουμε με νερό. Στην ανάγκη αντικαθιστούν και το βερνίκι.
· Κόλλα σε σπρέι που θα την βρούμε στα καταστήματα με είδη χόμπι.
· Κόλλα για decoupage σε ύφασμα που είναι ειδική.
· Κόλλα πορσελάνης, ιδανική για γυάλινες επιφάνειες που πρέπει να ψηθούν ώστε να μπορούν να πλυθούν στο χέρι.

Βερνίκια

· Oceanic της ΧΡΩΤΕΧ
· Lussolac της Vitex.
Είναι και τα δυο αδιάβροχα ακρυλικά βερνίκια νερού, τα αγαπημένα μου. Υπάρχουν σε ματ, σατινέ και glossy και τα βρίσκουμε στο χρωματοπωλείο σε πλαστικά δοχεία 750ml. Πληροφοριακά, μπορούν να χρωματιστούν στο χρωματοπωλείο με το ειδικό σύστημα. Ακόμη μπορούμε να κολλήσουμε με αυτά χαρτοπετσέτα ή ρυζόχαρτο, δηλ. λεπτά χαρτιά περνώντας με το πινέλο πάνω από το μοτίβο.
Πάλι στα καταστήματα με είδη χόμπι θα βρούμε πολλά διαφορετικά βερνίκια.
Επισήμανση αν έχουμε χρησιμοποιήσει τέμπερες ή άλλα υδατοδιαλυτά υλικά το βερνίκι πρέπει να είναι νεφτιού ή σε σπρέι για να αποφύγουμε ζημιές.
Βερνικώνουμε 2 -3 φορές το αντικείμενο. Έτσι το προστατεύουμε και το καθαρίζουμε ακόμη και με ΑΖΑΧ.

Επιφάνειες

· Ξύλο: είναι η πιο συνηθισμένη επιφάνεια. Προετοιμάζουμε βάφοντας με λευκή βελατούρα νερού. Αφήνουμε να στεγνώσει καλά τρίβουμε με γυαλόχαρτο να φύγει το «μπιμπίκι» και ξαναβάφουμε. Τώρα η επιφάνεια είναι έτοιμη για το decoupage.
· Γυαλί: είναι μια δύσκολη επιφάνεια που υποχρεωτικά πρέπει να ασταρωθεί. Εκτός πάλι από τα ειδικά υλικά (primer) μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε βελατούρα. Η τελευταία μου ανακάλυψη είναι ένα λευκό φθηνό τσιμεντόχρωμα. Βάφουμε την επιφάνεια με πινέλο ή ταμποναριστά με σφουγγαράκι. Περνάμε δυο φορές.
· Μέταλλο: Κουβαδάκια, κονσερβοκούτια, παλιά σκεύη κουζίνας μπορούν να μεταμορφωθούν. Ισχύει ότι και στο γυαλί.
· Κεραμίδι: ισχύουν τα πιο πάνω. Καλό είναι αν το θέλουμε τρυπημένο να το κάνουμε πριν κάθε εργασία γιατί μια στο τόσο μπορεί να σπάσει.
· Οποιαδήποτε επιφάνεια όπως ένα πλακάκι μπάνιου, ένα παλιό χτυπημένο πιάτο, χοντρό χαρτόνι, πέτρα, δέρμα, ύφασμα μπορεί να χρησιμοποιηθεί.

Χρώματα

Ακρυλικά, τέμπερες, χρώματα χρωματοπωλείου, «ειδικά», είναι απαραίτητα για ένα όμορφο φόντο και ένα καλό αποτέλεσμα.
 

Πατίνες

 
Και οι πατίνες ανεβάζουν την αξία. Δαχτυλοπατίνες χρυσές, κάσια, χρώματα λαδιού, ειδικές πατίνες, γενικά υπάρχει πληθώρα τέτοιων υλικών.
Πάστες διαμόρφωσης
Έτοιμες ή δικής μας κατασκευής θα δώσουν όγκο όπου νομίζουμε.
Κρακελέ
Μια τεχνική με υψηλές απαιτήσεις.
Γομολάκα
Εφαρμόζουμε πριν το τελικό βερνίκωμα. Αφήνει μια κιτρινίλα όμοια με του aging varnish.
 

Διάφορα
 

Στένσιλ, περιγράμματα, δαντέλες, εφημερίδα, τσόφλια αβγού, γάζες … οτιδήποτε μπορεί να ενσωματωθεί θα δώσει το «διαφορετικό».
Τα περισσότερα υλικά τα βρίσκουμε και σε ένα καλό συνοικιακό βιβλιοπωλείο. Τα «ειδικά» στα είδη χόμπυ.

πηγη : http://metomerakitisfofis.blogspot.gr/2014/02/decoupage.html

Εδώ θα βρείτε προτάσεις για decoupage 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου

Newsletter