Παρασκευή, 25 Αυγούστου 2017

45 ΙΔΕΕΣ ΓΙΑ ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ ΜΕ ΜΑΚΡΑΜΕ

Το μακραμέ είναι μία μορφή τέχνης της κλωστοϋφαντουργίας με δεσίματα κόμπων και όχι ύφανσης και πλεξίματος.
Οι βασικοί κόμποι που χρησιμοποιούμε είναι ο τετράγωνος κόμπος «square knot» και οι κόμποι σε μορφή κρεμάσματος που οι πιο γνωστοί είναι «full hitch» και « double half hitch».Πιστεύεται ότι ανακαλύφθηκε από Άραβες υφαντουργούς τον 13ο αιώνα, όπου με τα νήματα που τους περίσσευαν διακοσμούσαν υφάσματα με κρόσσια και κόμπους, πετσέτες μπάνιου, σάλια, πέπλα, ριχτάρια κτλ. Μετά την κατάκτηση των Μαυριτανών η τέχνη του μακραμέ εξαπλώθηκε στην Ισπανία, Ιταλία,  Αγγλία αλλά και σε όλη την Ευρώπη.
Αυτοί που ασχολούνταν κυρίως με το μακραμέ και συνέβαλαν στην εξάπλωσή τους παγκοσμίως ήταν οι ναυτικοί. Κατά την διάρκεια των πολυήμερων ταξιδιών τους στην θάλασσα έκαναν περίτεχνους κόμπους διακοσμώντας διάφορα αντικείμενα όπως λαβές μαχαιριών, μπουκάλια, διάφορα εξαρτήματα πλοίων αλλά επίσης κατασκεύαζαν και διάφορα αντικείμενα όπως ζώνες, κοσμήματα κτλ. Τα οποία πουλούσαν όταν το καράβι τους έπιανε στεριά.
Σήμερα η τέχνη του μακραμέ είναι διαδεδομένη παγκοσμίως , έχει εκμοντερνιστεί σε αρκετά μεγάλο βαθμό και χρησιμοποιείται κυρίως για την διακόσμηση υφασμάτων όπως κουρτίνες, τραπεζομάντηλα, πετσέτες, ρούχων αλλά και για την κατασκευή τσαντών, κοσμημάτων όπως βραχιόλια, κολιέ, σκουλαρίκια κτλ..
Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Newsletter